onlyhead2

In het hart van Jeruzalem ligt het Shaare Zedek Medisch Centrum. De naam betekent letterlijk ‘Poorten der Gerechtigheid’, zoals genoemd in Psalm 118:19. Deze medische instelling heeft een orthodoxe grondslag, maar staat open voor alle inwoners van het land, ongeacht religie of ras. Alles wat in het ziekenhuis gebeurt wordt door een godsdienstige instelling gedragen zodat er bijvoorbeeld geen abortus en euthanasie wordt toegepast. Ook wordt de sabbat stikt in ere gehouden.

Enerzijds fungeert het ziekenhuis als medisch centrum met een uitstekende internationale reputatie, welke jaarlijks zo’n 250.000 patiënten behandelt. Tot deze behandelingen behoren ook het verlenen van noodhulp en traumabehandeling bij terroristische aanslagen.

Anderzijds is het als zeer gewaardeerd academisch- en onderzoeksinstituut verbonden als onderwijsinstelling aan de Medische Faculteit van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Ook biedt het plaats aan medische studenten van de Ben Gurion Universiteit in de Negev woestijn.

Het Shaare Zedek Medisch Centrum ontvangt geen financiële ondersteuning van de Israëlische regering en is afhankelijk van giften. Daarom steunt de diaconie de Nederlandse Stichting Shaare Zedek.